Precisielandbouw is in opmars in de loonwerksector. Het secuur bewerken van de bodem maakt het mogelijk om een hogere opbrengst van percelen te halen, die bovendien van betere kwaliteit is. Het aan elkaar knopen van bodemscans, bodemanalyses, taakkaarten en werkzaamheden in de praktijk is dan ook iets waar loonwerker Maurice Zandvliet zich het grootste gedeelte van de tijd mee bezig houdt. Om plaatsspecifiek kalk te kunnen strooien, ging hij afgelopen najaar aan de slag met een Güstrower GDK-8000 precisiestrooier.
Een artikel over bodemscans wekte in 2018 de interesse van loonwerker Maurice Zandvliet uit Tjalleberd. “In die tijd werkte ik al met vloeibare meststoffen met een organisch karakter van N-xt Fertilizers, aangezien ik het belangrijk vind om zo efficiënt mogelijk en bodemleven-vriendelijk te bemesten.” Via Healthy Soil BV kwam de loonwerker in aanraking met Kinsey-Albrecht bodemanalyses. Om tot goede resultaten te kunnen komen, is plaatsspecifiek werken belangrijk. Healthy Soil was hier al mee bezig, dus besloten ze samen op de eerste percelen aan de slag te gaan met het uitvoeren van bodemscans, gecombineerd met de Kinsey-Albrecht bodemanalyse. Dit geeft informatie over de verhouding tussen positieve ionen, zoals calcium, magnesium, natrium en kalium, die gebonden zijn aan het kleihumuscomplex. Dit geeft een beeld van de samenstelling en de behoefte van de grond. “Je werkt niet langer met gemiddelde waardes, waarbij je per definitie te veel of te weinig toedient”, aldus Zandvliet.
Informatie uit taakkaarten
De informatie uit de taakkaarten is gekoppeld aan Cloudfarm van Dacom. Nadat een taak is uitgevoerd en afgevinkt, wordt dit opgenomen in de teeltregistratie en kan het worden gekoppeld aan adviezen voor de komende jaren. Met deze gegevens kan Zandvliet doelgericht te werk gaan, waarbij hij per zone in een perceel de juiste hoeveelheid kalk of meststoffen toedient. Dit levert in veel gevallen een meeropbrengst op, met een product van betere kwaliteit. Veehouders zagen al snel kansen in deze manier van werken. “De kwaliteit van het ruwvoer is van grote invloed op het financieel resultaat op een melkveebedrijf. De veranderingen in de verhoudingen zijn ook weer terug te zien in de samenstelling van de melk en mest”, duidt Zandvliet. Akkerbouwers volgen tegenwoordig ook steeds meer. Inmiddels scant de loonwerker bodems in de zes noordelijke provincies van Nederland voor Healthy Soil en SoilMasters.
Precisiestrooier
Afgelopen seizoen besloot Zandvliet zijn werkzaamheden uit te breiden. “Voorheen maakte ik gebruik van een Rauch-precisiestrooier. Dit is een hele goede strooier, maar kan enkel gekorrelde meststoffen toedienen, terwijl ik graag over wilde stappen op kalk, wat prijstechnisch interessanter is. Ook maakte ik de taakkaarten, waarna andere loonwerkers met een precisiestrooier aan de slag gingen. Al snel werd duidelijk dat een nauwkeurige afgifte belangrijk is, omdat je afgiften onder de ton per hectare nodig hebt. Bij een meststrooier met een brede schuif is dit gewoonweg niet te realiseren. Daarnaast is het heel belangrijk om data van uitgevoerde taken goed te registreren, wat belangrijk is voor een volgend advies. Sommigen noteren gegevens net wat anders of werken met andere machines. Daarom besloot ik het precisie strooien ook zelf te gaan doen.”

Martien Visser Mechanisatie, waar Zandvliet meerdere machines vandaan heeft, kon een Güstrower GDK 8000-precisiestrooier leveren. De machine is uitgerust met actieve weeginrichting en kan ook sectie- en kantstrooien. Daarnaast koos Zandvliet ervoor om een luchtdrukwisselsysteem op deze Güstrower te laten monteren, zodat hij met een lagere bodemdruk het land op kan gaan. De machine is Isobus- en gps-aangestuurd, wat een vereiste was van de loonwerker. Zandvliet zet de machine met name in voor het strooien van kalk, maar compost, droge kippenmest en korrels zijn ook mogelijk.
Kalk strooien
Aangezien de eigenschappen van kalk nog wel eens kunnen verschillen, is een geschikte machine onmisbaar. “Kalk trekt vocht aan, dus het soortelijk gewicht kan toenemen onder vochtige omstandigheden. De Güstrower GDK 8000-precisiestrooier heeft een actieve weeginrichting, wat ervoor zorgt dat altijd de juiste kilo’s worden afgegeven. Alleen bij het gebruik van taakkaarten moeten deze aantallen zijn aangepast, zodat je de juiste afgifte van calcium en magnesium behoudt.” Met service vanuit Duport is dit in de software aangepast. Daarnaast is deze machine uitgerust met een bodemketting in plaats van een rubberen band, waardoor vochtig kalk ook in de juiste hoeveelheid kan zijn aangebracht.

wat ervoor zorgt dat altijd de juiste kilo’s worden afgegeven.
“Het grote voordeel van een Nederlands merk is dat er korte lijntjes zijn met de fabrikant”, meent Zandvliet. “Zo heb ik nog wat ideeën die aangepast kunnen zijn om de machine extra geschikt te maken voor kalk.” Denk hierbij aan een elektrisch aangestuurde hydraulische klep aan de achterzijde van de precisiestrooier om bij grote verschillen in afgifte in de taakkaarten exact de juiste hoeveelheid te kunnen afgeven. Op deze manier blijft bij veranderende giften de afgifte van het kalk constant en worden schokjes voorkomen.
Precisielandbouw in de loonwerksector
De afgelopen tijd heeft deze loonwerker heel wat tonnen kalk plaatsspecifiek kunnen uitstrooien over percelen. Daarnaast houdt Zandvliet zich bezig met het uitvoeren van grondbewerking, zoals kilveren en ondiep frezen, waarbij hij een bewuste focus legt op wat de bodem nodig heeft. Met het maken van bodemscans en taakkaarten helpt hij andere loonbedrijven op weg, die al wel geschikte machines hebben staan om precisielandbouw uit te voeren. Want deze stappen aan elkaar knopen, dat is waar precisielandbouw op dit moment vaak nog blijft steken in de loonwerksector, volgens Zandvliet. “Veel loonbedrijven hebben al machines die plaatsspecifiek kunnen werken, maar gebruiken die in de praktijk nog niet, of weten nog niet hoe dat moet. Maar als je kijkt naar precisie strooien is het belangrijk om te weten waar je mee bezig bent en hoe bepaalde waardes tot stand komen.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Maurice Zandvliet