• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

deloonwerker.bedeloonwerker.be

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Ruwvoer
  • Landbouwmachines
  • Loonwerk activiteiten
  • Mechanisatie
  • Trekkers
  • Partners
    • Corteva
    • HELLA
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • FR
  • icon

“Grotere spreiding in broeigevoeligheid maiskuilen dit jaar” 

Inkuilen Mais 16 december 2022

Grotere spreiding in broeigevoeligheid maiskuilen dit jaar

Ondanks dat loonwerkers hun uiterste best hebben gedaan om mais zo goed mogelijk in de kuil te krijgen, lijkt de kans op broei komend stalseizoen groter dan anders. Een hoog drogestofgehalte en een hoog suikergehalte zijn factoren die de broeigevoeligheid aanzienlijk vergroten.

Hoe gevoelig is de maiskuil van 2022 voor broei?

Eurofins Agro biedt sinds vorig jaar bij maiskuilanalyses het kengetal broeigevoeligheid. Vrijwel alle monsters van de maiskuilen van dit jaar moeten nog binnenkomen. Maar Antoon Jacobs, productmanager Forage van de laboratoriumorganisatie, verwacht grote spreiding in de kwaliteit van snijmaiskuilen.

“Zuurstof in de kuil geeft bacteriën en schimmels die broei veroorzaken extra kans.” 

Antoon Jacobs

“Er zijn regio’s waar het watertekort relatief klein was, maar ook regio’s waar de echt verdroogd is. Vooral de verdroogde mais is broeigevoelig. Het betekent een grover product, met meer celwanden. Daardoor is de dichtheid in de kuil lager. Er komt makkelijker zuurstof in de kuil. Dit geeft bacteriën en schimmels die broei veroorzaken extra kans. Ook is op veel percelen de kolfzetting minder geweest. Dit betekent meer suiker in de stengeldelen. Dit is een voedingsbron voor schimmels.” 

Niet alleen de dichtheid is bepalend 

Met een schuin oog wordt soms naar de loonwerker gekeken als een maiskuil last heeft van broei. ‘Niet goed aangereden’, is een regelmatig gestelde conclusie. Lang niet altijd terecht. Naast de dichtheid van de kuil hebben ook het eiwitgehalte, de pH, het zurenpatroon, (rest)suiker en het drogestofgehalte invloed op de kans op broei. Dit zijn dan ook de factoren die Eurofins gebruikt om de broeigevoeligheid van maiskuilen te bepalen.

Vier risico-klassen voor broeigevoeligheid

Eurofins drukt de broeigevoeligheid uit in vier risico-klassen: laag risico, enig risico, groot risico en zeer groot risico. “In het eerste jaar had veertig procent van de maiskuilen enig risico op broei en een derde van alle kuilen liep groot risico. Dit was hoger dan verwacht”, aldus Jacobs. 

Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Eurofins Agro

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Develon
31 mrt

Doosan wordt Develon

beheerovereenkomsten
30 mrt

Vlaamse regering keurt invulling VLM-beheerovereenkomsten principieel goed

Mechanische onkruidbestrijding
30 mrt

Mechanische onkruidbestrijding: maak een plan

bedieningsterminal
29 mrt

Amazone introduceert nieuwe bedieningsterminal AmaSpread 2

Demo MF
28 mrt

MF Field Demo op vier locaties

Toon meer

Speciaal voor jou! Nieuws over mais

Göweil presenteert vernieuwd model LT-Master F115

Göweil presenteert vernieuwd model LT-Master F115

Ieder jaar oppassen voor maisstengelboorder

Opmars lijkt gestabiliseerd, maar: “Ieder jaar oppassen voor maisstengelboorder”

Bermmaaisel als bodemverbeteraar is nog een uitdaging

Bermmaaisel als bodemverbeteraar is nog een uitdaging

Meer loonwerk nieuws:

Maak hier uw keuze:

bemesting

Gewas & ruwvoer

Landbouwmachines

Loonwerk activiteiten

Mechanisatie

Trekkers

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Corteva vakpartner BE
kws vakpartner BE

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
deLoonwerker.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Gewas en ruwvoer
  • Landbouwmachines
  • Loonwerk activiteiten
  • Mechanisatie
  • Trekkers
  • Partners
    • Corteva
    • HELLA
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • FR
Deloonwerker maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren