Aan de hand van wensen uit de praktijk maakte Geurts van Kessel Hardfacing ruim drie jaar geleden haar debuut in de landbouwsector. Met een zelfontwikkelde slijtlaag, genaamd Agri-Panzer, gaan machineonderdelen maar liefst twee tot drie keer langer mee. Dit maakt onderdelen duurzamer, maar zorgt vooral voor minder onderhoud en stilstand gedurende het seizoen. Kim Geurts van Kessel vertelt de redactie van de Loonwerker meer over dit krachtige en slijtvaste materiaal.
De schoonvader van Kim Geurts van Kessel was ruim 25 jaar geleden al actief in de recyclingindustrie. Als shreddermachinist was hij verantwoordelijk voor de inkoop van machineonderdelen. In die tijd liep dit volledig via machinefabrikanten, maar volgens de machinist kon dit anders, dus besloot hij zelf onderdelen in te kopen uit China. Deze onderdelen hadden echter een slijtlaag, die niet de vertrouwde kwaliteit had. Samen met zijn zoon Bjorn, de man van Kim, reisde hij daarom naar de Verenigde Staten om het proces van aanleggen van slijtlagen zelf te leren. Dit namen de ondernemers mee naar Europa, waar ze het integreerden in een gestandaardiseerd productieproces onder de naam Geurts van Kessel Hardfacing.
Geurts van Kessel Hardfacing
In eerste instantie deden de heren dit voor het bewerken van eigen onderdelen in de handel, maar als snel waren fabrikanten en eindgebruikers ook geïnteresseerd in deze techniek. Sindsdien plaatst Geurts van Kessel Hardfacing slijtlagen op machineonderdelen in de recycling, bosbouw en het grondverzet. Hiervoor worden verschillende zelfontwikkelde materialen en technieken ingezet, afhankelijk van het soort onderdeel, gebruiksdoel en moedermateriaal. Deze manier van werken ontstaat in de praktijk. “Mijn man houdt zich als hardfacing specialist bezig met het lasproces. Hij redeneert vanuit de praktijk en als hij iets nieuws bedenkt, gaat hij het proberen, in plaats van eerst uren te gaan zitten rekenen. Zo werkt het in de praktijk uiteindelijk ook.”

Toepassing in landbouw
De slijtage van machineonderdelen in de recyclingsector heeft overeenkomsten met de landbouw, waarbij abrasieve slijtage optreedt door het contact met gronddeeltjes. “Een van onze gebruikers vroeg of we het concept van hardfacing ook konden toepassen op zijn ploeg. In de landbouw wil je een slijtlaag met een glad oppervlak, zodat de weerstand in de bodem laag blijft. Daarom zijn we gaan werken aan een materiaal met een fijnere korrelstructuur.” Dit leverde Agri-Panzer op, een carbide granulaat, dat bestaat uit een gecrusht grit en in een lasbed wordt gestrooid. De basis hiervan is CPG®. Dit is één van de meest toegepaste materialen op dit bedrijf, een harde mix voor een sterke slijtlaag in onder andere de recyclingsector.
Agri-Panzer
Agri-Panzer kan zijn toegepast op alle onderdelen van grondbewerkingsmachines, die in contact komen met de grond. Denk hierbij aan onderdelen van ploegen en eggen, maar ook spitbladen en rotorkopegtanden. Met een slijtvaste laag zijn onderdelen beter bestand tegen abrasieve slijtage, corrosie en zware belasting. Hierdoor gaan onderdelen langer mee. Daarnaast neemt het brandstofgebruik af, wanneer is gewerkt met gereviseerde onderdelen.

Volgens Geurts van Kessel is Agri-Panzer een stuk voordeliger dan de traditionele widia punten, die zijn vast gesoldeerd en gevoeliger zijn voor het volledig afbreken tijdens het werk, wanneer bijvoorbeeld een steen is geraakt. “Bij Agri-Panzer kun je wel eens een korreltje verliezen, maar ben je niet direct je hele laswerk kwijt.” Daarnaast is het productieproces van Agri-Panzer goedkoper, doordat de slijtlaag volledig in de werkplaats kan zijn gevormd en aangebracht. Dit zorgt voor een goede prijs-kwaliteit verhouding, wat hoog in het vaandel staat bij Geurts van Kessel Hardfacing.

Ganzenvoeten gaan langer mee
Ruim drie jaar geleden startte Geurts van Kessel Hardfacing met het ontwikkelen van een product voor in de landbouw. Op de Agritechnica in 2023 werd Agri-Panzer zacht geïntroduceerd. Inmiddels is Agri-Panzer onder verschillende uitdagende omstandigheden getest en is het op steeds meer (loon)bedrijven toegepast. Met name voor het verlengen van de levensduur van onderdelen ten opzichte van de aanschaf van een nieuwe exemplaren maakt het een interessante optie.
Geurts van Kessel verwijst naar een proef op zandgrond in Denemarken in samenwerking met Evers Agro. Hieruit blijkt dat ganzenvoeten met een slijtvaste Agri-Panzer-laag maar liefst twee tot drie keer langer meegaan. “Dit zien we ook terug bij verschillende gebruikers in de praktijk. Eén van onze klanten, een loonwerker, verwisselde voorheen onderdelen van zijn grondbewerkingsmachines enkele keren gedurende het seizoen. Nu kan hij het hele jaar ermee vooruit. Dat scheelt je gewoon heel veel werk. De machines moeten op dat moment meedraaien en je wilt kunnen doorwerken. Slijtage levert onnodig veel tijd, geld en frustratie op.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Geurts van Kessel Hardfacing