• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

deloonwerker.bedeloonwerker.be

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Ruwvoer
  • Landbouwmachines
  • Loonwerk activiteiten
  • Mechanisatie
  • Trekkers
  • Partners
    • Corteva
    • HELLA
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • FR
  • icon

Drogere kuil nuttig sturingsmechanisme voor rantsoen

Inkuilen 26 april 2023

Drogere kuil nuttig sturingsmechanisme voor rantsoen

Het kuilseizoen is begonnen. Een periode die het ‘rantsoenkapitaal’ voor de rest van het jaar bepaalt. Bemesting en het juiste maaimoment zijn belangrijk voor de kwaliteit en het droge stofgehalte van je kuil. Een drogere kuil levert relatief meer DVE en minder OEB op. Daarmee is je graskuil één van de knoppen om aan te draaien richting een rantsoen van 155RE.

Benutbaar eiwit in de graskuil door drogere kuil

Hoe droger de kuil, hoe minder fermentatie en daarmee ook: hoe minder ammoniak. Erg natte kuilen kunnen een NH3-fractie van meer dan 10 procent hebben, terwijl heel droge kuilen richting de 5 procent kunnen gaan. Droog of nat heeft dus direct effect op de kwaliteit en benutbaarheid van het eiwit.

In een droge kuil is het gehalte darmverteerbeer eiwit (DVE) hoger – en het onbestendig eiwit lager- dan in een natte(re) kuil. Dat is gunstig voor de koe, want het betekent simpelweg dat er meer en beter benutbaar ‘echt’ eiwit overblijft waar zij iets mee kan. Dat zorgt voor een lager ureum en vraagt om minder krachtvoeraanvulling. Het loont dus voor de rest van het jaar om scherp te sturen op een droge kuil.

Voedingsknoppen voor de veehouder

Behalve de graskuil zijn er nog meer voedingsknoppen om aan te draaien. Binnen Koe en Eiwit is een figuur ontwikkeld waarin de voedingscomponenten in één overzicht wordt weergegeven. Volgens Harmen van Laar, onderzoeker en voedingsdeskundige van de WUR, een handig overzicht dat op een eenvoudige manier een complexe materie laat zien. “Alle belangrijke kwalitatieve sturingsmechanismen staan erin. Iedereen die bezig is met veevoeding heeft het meeste wel in zijn hoofd, maar zo helder heb ik het nog niet eerder verbeeld gezien. In de toekomst begin ik iedere presentatie met dit overzicht.”

Omdat melkveehouders en adviseurs iedere dag met deze materie werken, is de figuur gratis te downloaden via deze link.

Bron: Verantwoorde Veehouderij

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Klembandrooijer
26 mei

Dewulf presenteert tweede generatie van 4-rijige klembandrooier, de ZKIV(SE)

Miljoen zaden per uur
25 mei

"Eén miljoen zaden per hectare per uur geen uitzondering"

injectiesysteem
25 mei

Met injectiesysteem maisteelt duurzamer maken

Van John Deere’s fotograferen naar werken op akkerbouwbedrijf
25 mei

Van John Deere’s fotograferen naar werken op akkerbouwbedrijf

Beurzen APEX en IRE geheel uitverkocht
24 mei

Beurzen APEX en IRE geheel uitverkocht

Toon meer

Speciaal voor jou! Nieuws over inkuilen

tien tips voor de ideale graskuil

Tien tips voor de ideale graskuil

Achterstand bij de voorjaarswerken: stem af met je loonwerker

Achterstand bij de voorjaarswerken: stem af met je loonwerker

Brabantse Volvo L70E: van kuilbult tot Alpe d’Huez

“Op leeftijd, maar technisch gezien een topmachine”

Meer loonwerk nieuws:

Maak hier uw keuze:

bemesting

Gewas & ruwvoer

Landbouwmachines

Loonwerk activiteiten

Mechanisatie

Trekkers

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Corteva vakpartner BE
kws vakpartner BE

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
deLoonwerker.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Gewas en ruwvoer
  • Landbouwmachines
  • Loonwerk activiteiten
  • Mechanisatie
  • Trekkers
  • Partners
    • Corteva
    • HELLA
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • FR
Deloonwerker maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren