Woelen
Woelen, wat is dat?
“Woelen doe je in je bed, niet in de grond”. Het is een veel gehoorde uitspraak van voorstanders van niet-kerende grondbewerking. De woelpoot kan namelijk verstoren wat je op een natuurlijke wijze opgebouwd hebt. Wormgangen bijvoorbeeld kunnen jarenlang doorwortelbaar zijn, maar met woelen verstoord worden. Toch is het een grondbewerking, die in sommige situaties onovertroffen is. Plantenwortels groeien namelijk dieper dan de bouwvoor. Als een diepere grondlaag verdicht is, kan dit storend werken voor de wortelgroei en het waterbergend en afvoerend vermogen. Met een diepe mechanische grondbewerking als woelen kan deze laag worden doorbreken.
Wanneer wel?
Woelmachines hebben poten met beitels die de storende laag open breken. Uit onderzoek blijkt wel dat standaard woelen in het najaar niet wordt aangeraden. Een vochtgehalte van twintig procent is volgens Wageningen Universiteit goed. Kneedbare en versmeerbare grond niet. Het wordt door de deskundigen alleen geadviseerd als er een duidelijke reden voor is. Denk bijvoorbeeld aan het lostrekken van ontstane oogstsporen, waar water ik kan komen te staan. Daaronder ligt vaak een storende laag, die beworteling belemmert. Ook wordt geadviseerd om na woelen een diep wortelend gewas als graan of luzerne te telen om de betere doorwortelbaarheid te consolideren.
Aanbieders
Door de degelijke constructie is de omloopsnelheid van woelers op de markt niet erg groot. Op een woelmachine kan als naam staan van de fabrikanten als Veenhuis, Evers Agro, Imants, Kuhn, Kverneland, Agrisem, Kongskilde of Amazone staan.